Claus S. Kronbæk

Frivillig hos westCREW

 

Frivilligt arbejde giver nye oplevelser og venskaber.

Jeg blev en del af frivilligverdenen i februar 2022, da jeg meldte mig i FrivilligVest som eventfrivillig i WestCREW til den første Vinterlysfestival – WestCREW er os med de blå T-shirts og orange jakker. Jeg syntes, at vinterlysfestivalen lød rigtig spændende, og da jeg havde været frivillig guide første aften, fik jeg lyst til at være med flere aftener. Det er dejligt, når vi har så store begivenheder her i kommunen, og vil vi være sikre på, at festivalen bliver gennemført igen, er en af forudsætningerne, at der er nok frivillige, der støtter op om den.

Det, der motiverer mig til at være frivillig, er helt klart mødet med nye mennesker og den hyggelige atmosfære både sammen med publikum og backstage, når vi frivillige hyggesnakker og drikker kaffe sammen. At opleve glade mennesker i alle aldre er utroligt givende. Og nå ja, så har mit frivillige arbejde også ført til nogle nye, gode venskaber.

Som eventfrivillig får man mulighed for at opleve begivenheder, man måske ellers aldrig ville have deltaget i. For mit eget vedkommende tænker jeg især på en bælgmørk aften i oktober sidste år, hvor jeg havde meldt mig som bålpasser til et event arrangeret af Ringkøbing Fjord Museer “Lokes aften”. Jeg ville helt sikkert aldrig være kørt til Bork til Lokes aften, hvis jeg ikke havde meldt mig som frivillig, men det viste sig at blive rigtig hyggeligt, og jeg glæder mig allerede til at være bålpasser igen i år.

Udover at være eventfrivillig er jeg også frivillig bartender på spillestedet Generator, og jeg sidder i bestyrelsen for Generators støtteforening ”Medspil”. På Generator har jeg hørt en bred vifte af musik og fået nogle musikalske oplevelser, jeg ellers aldrig ville have købt billet til. Jeg mindes især bandet ”Zar Paolo”, hvor bandet tog hele publikum med storm – det var en af de fedeste fester, jeg har nogensinde har været en del af.

Jeg kan derfor varmt anbefale frivilligt arbejde som en rigtig god måde til nye oplevelser og stærke fællesskaber/venskaber.

Bork Vikingehavn; Vinterlys Festival; GENERATOR; Foreningen Medspil; #westcrew; https://westcrew.crewnet.dk/

#FrivilligFordi

Aase H. Grønbæk Thomsen

Frivillig hos Hoven Sogn

 

Denne gang er vi nået til kommunens østligste sogn. Giv et stort highfive til Aase H. Grønbæk Thomsen og de øvrige i Hoven, som yder en stor frivillig indsats.

“Når man bor i et mindre landsbysamfund som Hoven med kun lidt over 400 indbyggere i sognet, bliver fællesskabet en hjørnesten i ens liv. Her trives filosofien om at give noget tilbage til samfundet som frivillig, hvis man drager nytte af dets tilbud. I årenes løb har jeg været involveret i mange frivillige foreninger fra Hoven Sogns Borgerforening til Krocketklubben, Udviklingsfonden, KFUM-spejderne, Lokalarkivet og Fodboldklubben.

I øjeblikket er mit primære frivillige engagement i “Hoven Naturperler”. Vi er en gruppe på 16 ildsjæle under Borgerforeningen, som har arbejdet målrettet på at genetablere Hoven Mølledam og skabe rekreative områder omkring den. I løbet af de seneste par år har vi søgt og fået bevilget 3 millioner kroner fra forskellige fonde til projektet. Lige nu venter vi på de sidste tilladelser, før vi kan færdiggøre stierne i området. Vi arbejder også på at erhverve og renovere den tidligere mølle og møllegård, der ligger ved siden af Mølledammen, med drømmen om at omdanne stedet til et kulturhus, hvor også lokalarkivet kan udstille deres billeder og andet, de får overdraget. Igennem hele processen har vi fået rigtig stor hjælp og opbakning af Landdistriktsrådet og kommunen, det er vi meget taknemmelige for.

Genoprettelsen af Mølledammen og etableringen af kulturhuset er en enorm opgave. Første gang jeg hørte om projektet, var jeg skeptisk, men da jeg så de spændende tegninger og hørte om potentialet, blev jeg fanget af ideen. Jeg indså, at dette projekt ikke kun ville berige vores lokalsamfund, men også tiltrække bosættere og turister, der søger stilhed og naturoplevelser. Nu hvor vi ikke længere har en skole eller en dagligvarebutik i byen, er naturen blevet vores vigtigste aktiv.

Jeg har for længst opgivet at tælle de timer, jeg har investeret i projektet. Men det har givet os mere end bare et nyt rekreativt område. Det har skabt stærke bånd og et solidt lokalt sammenhold, som er uvurderligt og ikke kan måles i penge. Sammen har vi vist, at små samfund kan opnå store ting, når vi forener vores kræfter og vover at drømme stort. Hoven Naturperler er en investering i fremtiden for vores landsby”.

#hovenlokalarkiv; #hovenudviklingsfond; #hovenkrocketklub; Hoven Sogns Borgerforening; #hovenlokalarkiv; Landdistriktsraadet.Ringkøbing-Skjern Kommune Kærlig hilsen fra Vestjylland

#frivilligfredag; #frivilligfordi

Metha Høj

Frivillig hos Ældrecentret Fjordglimt

 

Denne gang er vi taget til Hvide Sande, hvor Metha Høj fortæller om sit frivillige arbejde på Ældrecentret Fjordglimt.

Frivillige skubber varme og glæde Ind i beboernes liv

Ældrecentret Fjordglimt er mere end bare en institution i Hvide Sande; det er et hjem fyldt med hjertevarme, hvor der sker en masse aktiviteter, ikke mindst takket være de mange frivillige, der bakker op om centret.

Metha Høj: “Hver torsdag formiddag er vi 15 frivillige ”skubbere” der mødes på Fjordglimt for at gå en tur med de beboere, der sidder i kørestol og andre beboere, der er lyst til at gå med. Der er ingen tvivl om, at de ældre glæder sig til torsdag formiddag. Turene går ofte ned til fjorden, og uanset vejret nyder vi de hyggelige stunder og de gode snakke, vi får med de ældre, når vi sammen ser naturens skiften. Når vi kommer tilbage efter en dejlig tur, venter friskbrygget kaffe, nybagt brød og et lille glas Bailey eller en snaps. Den ældste ”skubber” i vores gruppe, er Aase på 87 år, så alder er bestemt ingen hindring for at gøre en forskel.

Ud over at være skubber hjælper jeg og en anden dame også med at ordne gårdhaven på Fjordglimt, og når vi er færdige, plukker vi ofte nogle farvestrålende buketter med ind, som spreder glæde blandt beboerne.

Herudover er jeg frivillig, når venneforeningen “Fjordglimts venner” arrangerer sangeftermiddage, og jeg er fra tid til anden også afløser ved andagter og gudstjenester på Fjordglimt.

Som frivillige er vi med til at give beboerne en række gode oplevelser, som ellers ikke havde været muligt for personalet at arrangere i en meget travl hverdag. Vi frivillige har et godt og hyggeligt sammenhold, og de taknemmelige smil og kommentarer, vi får fra beboerne og personalet, er det hele værd.

Har du lyst til at blive ”skubber” på Fjordglimt eller medvirke som frivillig ved nogle af de mange arrangementer, så kontakt gerne mig eller Fjordglimts Venner

#fjordglimthvidesande; #frivilligfordi;

Britt Ulrich

Frivillig hos Ringkøbing Fjord Teater og Teatret OMs Venner

 

 

I dag er vi taget til Videbæk for at møde Britt Ulrich.

Teater kan åbne vores øjne for nye verdener og synspunkter.

Britt Ulrich: “Jeg har altid haft en dyb passion for teater, og for mig er teater meget mere end blot underholdning. Det er en form for kunst, der kaster lys på emner, der måske ikke altid får den opmærksomhed i medierne, som de fortjener, og teater kan nogle gange være med til at ændre ens perspektiv på et emne.

Et af mange mindeværdige eksempler er forestillingen: “Tyk,” hvor performer Julie Thalund trak publikum dybt ind i sine inderste følelser. Det var en intim, rørende, alvorlig og samtidig humoristisk forestilling, som gav os et indblik i, hvordan det er at leve i en tyk krop i et samfund, der ofte stigmatiserer tykke mennesker. En TV-udsendelse eller en artikel om emnet i avisen havde aldrig kunne give samme stærke oplevelse.

Da jeg kom til Vestjylland i 1979, var der ikke særlig mange kulturoplevelser, dog var der Videbæk Teaterforening, som havde rigtig mange medlemmer. Jeg kom i bestyrelsen i Videbæk Teaterforening i 1986 (foreningen blev senere fusioneret med Ringkøbing Fjord Teater), og ja, så har jeg været aktiv i bestyrelsesarbejdet i teaterforeningen lige siden. Det har givet mig nogle fantastiske teateroplevelser, og jeg har mødt en række spændende og inspirerende skuespillere og performere og ofte fået en god snak med nogle af publikummerne efter forestillingen. Det er også meget inspirerende at tage med på det årlige teaterseminar og være med til at udvælge de forestillinger, der skal vises i vores teaterforening.

Ud over at være engageret i Ringkøbing Fjord Teater er jeg også frivillig i bestyrelsen for Teatret OMs Venner i Ringkøbing. Her assisterer man som frivillig primært med mindre scenografiske opgaver og hjælper med madlavning osv. under teaterfestivaler i kommunen. Vi kommer her meget tæt på kunstnerne og oplever ofte spontane optrædener, sang og musik midt under middagen, og vi, der er frivillige i Teatret OMs Venner, har et godt fællesskab.

Som frivillig vil jeg rigtig gerne være med til at udbrede kendskabet til teater- og kultur i Vestjylland, det er en kilde til stærke og inspirerende oplevelser som alle både børn, unge og ældre burde opleve”.

https://rfteater.dk/

#TeatretOMsVenner; Teatret OM; #FrivilligFordi

Helle Stærk Olesen

Frivillig hos Skjern Festuge, Citybanden, Skjern Udviklingsforum mm.

 

 

Frivilligt arbejde – en hurtig genvej til et stærkt netværk!

Helle: “Igennem årene har jeg været og er fortsat aktiv i flere foreninger bl.a. i Skjern Festuge, Citybanden, Det gode seniorliv (arbejdsgruppe under Skjern Udviklingsforum), speaker ved Stauning Jazzfestival, Skjern/Tarm Soroptimisterne, spiller revy og meget mere.

Da vores børn var små, var de glade for, at vi sagde ja til at køre med dem, bage en kage eller noget helt andet. Børnene kunne se, at det, de foretog sig i fritiden, betød noget. De forældre, der af forskellige årsager fravælger frivillige opgaver ifm. deres børns aktiviteter, ved ikke, hvad de går glip af.

Ingenting kommer af sig selv, men når en gruppe står sammen om et projekt og løfter i flok, så kan næsten alt lade sig gøre – se blot på ”Den grønne korridor”, som har skabt et fantastisk miljø i Skjern. Det store frivillige engagement i Skjern har også erhvervslivets opbakning, og mange virksomheder er ikke blege for at give et sponsorbidrag – det fortjener de stor tak for.

Den største gave for mig ved at være frivillig er, at man møder en masse glade mennesker. Mange bliver gode bekendtskaber og nogle endda nære venner, det er guld værd. Og når man er ved at rydde op efter Skjern Festuge, og der kommer en hen og takker for vores indsats, så er al træthed nærmest blæst bort.

Er du ikke allerede frivillig, så find en forening eller et fællesskab, som interesserer dig, det vil berige dit liv på måder, du aldrig havde forestillet dig. Og er du tilflytter, så er det den allerhurtigste måde hvorpå, du kan skabe dig et netværk af positive og aktive mennesker, som er uvurderlige både på det professionelle og personlige plan. Og frem for alt du kommer lynhurtigt til at føle, at du hører hjemme i byen.

Skjern Festuge; Skjern Udviklingsforum; #gentænkskjern; Stauning Jazzfestival; Si Skjern-Tarm Soroptimist international; #citybandenskjern; #frivilligfordi

Conni Hejlskov

Frivillig hos GOK Vestjylland

 

 

Frivilligt arbejde har altid fyldt meget i mit liv.

Conni: “Igennem årene har frivilligt arbejde haft en central plads i mit liv – at give tilbage til samfundet og hjælpe andre har været vigtigt for mig. Jeg har engageret mig i forskellige frivillige organisationer og foreninger, bl.a. i Børns Voksenvenner, Gigtforeningen og Kredsbestyrelsen i GOK – det har beriget mit liv på utallige måder.

En af de foreninger, jeg har viet en betydelig del af min tid til, er Gigtforeningens Oplysnings Kreds ”GOK Vestjylland”, tidligere kendt som GOK Skjern-Tarm. I 20 år har jeg siddet i bestyrelsen, og i 15 år havde jeg æren af at være formand. GOK er en aftenskole, der har som sit primære formål at planlægge og arrangere undervisning særligt i varmtvandsbassiner for personer, der lider af bevægelses- eller gigtsygdomme. Med tiden har vi udvidet vores tilbud til også at inkludere bevægelseshold på land og kurser i madlavning.

At være en del af GOK har været en utrolig berigende oplevelse. Vores kursister har fysiske udfordringer, der gør det umuligt for dem at deltage i almindelige holdtræninger, men de skånsomme øvelser i varmtvandsbassiner gør en markant forskel. At se en person, der er hårdt plaget af gigtsmerter, bevæge sig smidigt og smertefrit i det varme vand, er næsten rørende.

Ud over undervisningen arrangerer GOK Vestjylland også spændende foredrag. Vores næste foredrag, som finder sted den 22. november på VGT i Tarm, er med Falkemanden Flemming Sanggaard, vinderen af “Alene i Vildmarken.” Han vil fortælle om sit vilde eventyr, hvor han tilbragte 60 dage alene i vildmarken. Billetter til arrangementet købes på GOK Vestjyllands hjemmeside, og alle er hjertelig velkomne.

Jeg har i årenes løb brugt rigtig mange timer på frivilligt arbejde, men for mig er det blevet en livsstil, der også bringer mening og glæde i hverdagen”.

Billedet er fra Connis 20 års jubilæum i GOK, det er Conni til højre.

GOKVestjylland; Børns voksenvenner i Ringkøbing-Skjern Kommune

#børnsvoksenvenner; #gigtforeningen; #FrivilligFordi

Caroline Aarup og Mathilde Lauridsen

Frivillig hos Velling ungdoms- og idrætsforening

 

 

2 unge frivillige ildsjæle: Caroline Aarup og Mathilde Lauridsen fra Velling, som begge er og har været frivillige i den lokale gymnastikforening i en del år. I en tid hvor mange unge nemt bliver fanget i en travl hverdag med skole og fritidsjob, er pigerne her gode eksempler på, at der også kan være tid til frivilligt arbejde, hvis man prioriterer det. Giv Mathilde og Caroline en stor highfive.

Frivillige, unge gymnastikinstruktører i Velling.

Caroline og Mathilde: ”Vi er 17 år og går på gymnasiet i Ringkøbing. Vi dyrker begge gymnastik, og herudover er vi frivillige gymnastikinstruktører for en gruppe skønne børn fra 4. – 6. klasse i Velling.

Vi har gået til gymnastik siden vi var helt små, og har været hjælpetrænere siden vi var 13 år. For os handler det om, at nu er det vores tur til at give noget tilbage til den forening, som vi selv har nydt godt af i så mange år. Det er hyggeligt at undervise børnene og se deres glade smil, når de kommer til træning. Det er også dejligt at følge den udvikling der sker fra første undervisning i september til, at de stolte går ind og laver opvisning for familie og venner til foråret.

Som instruktør i Velling bliver man en del af et stærkt fællesskab, og som ung bliver man altid lyttet til og behandlet på lige fod med de andre instruktører. De øvrige voksne i foreningen står også altid parate til at hjælpe, og man står aldrig alene med et problem.

Det kræver tid at forberede træningsprogrammer og sjove aktiviteter for børnene, men det er samtidig et kærkomment afbræk i en hverdag med mange stillesiddende timer bag computeren på gymnasiet.

Vi er ikke de eneste i vores familier, der er frivillige – vores forældre har også været aktive i foreningslivet i årevis, og det har altid ligget i luften, at selvfølgelig giver man noget tilbage til fællesskabet.

Vi regner begge med at fortsætte som frivillige i årene fremover. Uden frivillige ville der ikke være mulighed for at holde aktiviteter i gang ude i de mindre samfund, og dermed ville en vigtig del af det stærke lokale fællesskab også gå tabt”.

Vi vil i Velling; #vellingungdomsogidrætsforening; DGI Vestjylland, #frivilligfordi

Betina Jensen

Frivillig hos Selvhjælp RKSK, Værestedet Montana

 

 

I dagens ”Frivillig fordi” er vi taget til Videbæk for at møde Betina Jensen, som er frivillig trivselsgruppeleder.

Giv Betina et like for sit store sociale engagement.

Betina giver håb og styrke til børn og unge i svære livssituationer

Betina: “Jeg er uddannet lærer og pædagogisk assistent. I min fritid er jeg frivillig trivselsgruppeleder for børn. I trivselsgrupperne mødes børn med andre børn, der står i samme situation, som de selv gør. Det kan være grupper med børn, der føler sig ensomme, har forældre med kronisk eller kritisk sygdom, har søskende med handicap eller fysiske/psykiske udforinger eller noget helt andet. I trivselsgrupperne har vi det sjovt med forskellige aktiviteter samtidig med, at der er plads til at snakke om det, der er kan være svært. Vi mødes 10 gange, og aktiviteterne styres af 2 frivillige voksne gruppeledere, der er vant til at arbejde med børn. Kender du et barn, der ville have glæde af at være med i en trivselsgruppe, så kontakt gerne FrivilligVest, der koordinerer grupperne.

Jeg sætter rigtig stor pris på at være sammen med børn og unge. I de halvanden time som børnene mødes, har de et trygt frirum, hvor de kan slappe af, da de ved, at de andre børn i gruppen har samme udfordringer. Min egen barndom var kaotisk og præget af alkoholmisbrug i familien, et misbrug der gik igen igennem flere generationer, og jeg ville ønske, at der dengang havde været nogen, der havde ”grebet” os børn, og givet os nogle værktøjer til at komme videre. Det er heldigvis lykkedes mig at bryde den sociale arv, og min egen baggrund gør, at jeg er blevet meget sensitiv og kan læse andre mennesker – det er en værdifuld ressource ikke mindst, når jeg er sammen med børnene.

Ud over at være trivselsgruppeleder er jeg lige startet som frivillig på Café Værestedet Montana i Skjern, det er også spændende.

Min egen dør står altid åben, også for mennesker der står over for store udfordringer, eller som måske er ”kommet ud i noget skidt”. Det er faktisk lykkedes mig at hjælpe nogle unge, der tidligere kæmpede med stofmisbrug, med at bryde ud af den livsstil, og nu lever de et helt normalt liv. Det er en utrolig givende oplevelse at være en del af”.

https://frivilligvest.dk/…/trivselsgrupper-for-skoleelever

https://frivilligvest.dk/grupper/trivselsgrupper-for-unge

Selvhjælp Ringkøbing-Skjern; #FrivilligFordi;

Nataliya Maabjerg

Frivillig hos Lastivka Vest, FrivilligVest, Bydelsmødre RKSK, Frivilligrådet

 

 

I dag er vi i Dejbjerg for at mødes med Nataliya Maabjerg fra Ukraine. Giv hende en highfive for sit store frivillige arbejde ikke mindst ifm. modtagelse af de mange flygtninge fra Ukraine.

Frivilligt arbejde er blevet en livsstil.

Nataliya: ”Kærlighed lokkede mig for 14 år siden til Vestjylland, og her har jeg boet siden.

I Ukraine var jeg ansat som engelsklærer på et universitet, og i fritiden var jeg frivillig leder af et amatørteater. I Ukraine er der ikke så stor tradition for frivilligt arbejde, da de fleste bruger det meste af tiden på at arbejde for at forsørge sig selv og familien.

I mange år har jeg siddet i bestyrelsen i den sociale forening “Lastivka Vest”. Foreningens formål er at skabe fællesskab blandt ukrainere i Danmark og undervise ukrainske børn i sprog, kultur, historie og geografi. Vi er stolte af vores ukrainske arv og vil gerne give vores børn en forståelse for deres rødder.

Da krigen brød ud, kom der rigtig mange flygtninge til vores kommune. I Lastivka Vest arbejdede vi nærmest uafbrudt for at hjælpe dem med alt bl.a. bolig, oversættelse og tolkning, rådgivning, registreringer og ikke mindst følelsesmæssig støtte i en tid præget af frygt og usikkerhed. Et tæt samarbejde mellem Lastivka Vest, kommunen og FrivilligVest spillede en vigtig rolle i at lette integrationen af de ukrainske flygtninge.

Ud over mit frivillige arbejde i Lastivka Vest er jeg frivillig i bestyrelserne for Landsorganisationen Lastivka, Bydelsmødre Ringkøbing-Skjern kommune, FrivilligVest og Frivilligrådet. Selvom vores søn undrer sig over, hvorfor jeg sjældent er hjemme om aftenen, så ser jeg det som min måde at bruge mine færdigheder og tid på at gøre en positiv forskel både i mit nye hjemland og som en støtte til dem, der lider under konsekvenserne af krigen i Ukraine.

Frivilligt arbejde har for mig udviklet sig til en livsstil, der er drevet af et dybfølt ønske om og vilje til at hjælpe andre”.

#FrivilligFordi; #lastivka

John Nielsen

Frivillig hos G-faktor, Medborgerhuset

 

 

I vores lille serie ”Frivillig fordi” i anledning af Frivillig Fredag er vi i dag i Ringkøbing for at møde John Nielsen, der bl.a. er Frivillig i G-Faktor. Giv John en stor highfive.

Frivillig i G-faktor – her er plads og hjerterum til alle

John: ”Jeg har været frivillig i G-faktor siden januar i år, og jeg kan ærligt sige, at det er her, jeg gerne vil arbejde resten af mit liv, hvis muligt

Min rolle ”backstage” som servicemedarbejder/pedel/blæksprutte indebærer en bred vifte af opgaver bl.a. støvsugning, havearbejde, sørger for grillen ved forskellige arrangementer (sammen med kæresten) og meget andet – der er aldrig to dage, der er ens.

Det, jeg virkelig elsker ved at være en del af G-Faktor, er atmosfæren. Det er et utroligt rummeligt sted, hvor alle er lige velkomne. Fra dag ét bliver man taget utroligt godt imod, og Lene, der står i spidsen for G-Faktor, har hjertet med i alt, hvad hun gør. De andre frivillige er også nogle rigtig gode kolleger, som jeg nyder at samarbejde med.

Min kæreste er også lige startet som frivillig i G-Faktor, og det er fantastisk at kunne arbejde sammen om meningsfulde opgaver på et sted, hvor man virkelig værdsætter de frivillige. Hvis det ikke var for vores frivillige arbejde, tror jeg, at vi begge ville risikere at isolere os, og det er jo ikke godt for nogen, så G-Faktor har på den måde også været med til at styrke vores forhold.

Udover mit frivillige engagement i G-Faktor er jeg også frivillig i Medborgerhuset og i Aktivitetshuset i Ringkøbing, hvor der også sker en masse spændende ting.

Frivilligt arbejde og lønnet arbejde (der skal jo betales regninger) betyder rigtig meget i mit liv, og jeg håber på at kunne bidrage med det, jeg nu kan, i mange år fremover”

G – faktor; Medborgerhuset Ringkøbing; Aktivitetshuset Ringkøbing; #FrivilligFordi

Dorthe Sloth Balle

Frivillig hos KFUM-spejder

 

 

I dag kan I møde Dorthe Sloth Balle fra Tarm.

Frivillig KFUM-spejder i over 40 år

Dorthe: “KFUM-spejderne har været mit hjerteblod helt siden jeg var barn. Jeg voksede op i et lille sogn i Nordjylland, hvor man kunne vælge imellem at gå til fodbold, håndbold eller spejder, jeg valgte at gå til spejder, og det har jeg aldrig fortrudt.

Som helt ung blev jeg hurtigt hjælpeleder og herefter patruljeleder for en gruppe yngre spejdere. Mange andre spejdere er gået igennem samme forløb som mig, og jeg tror, at langt de fleste vil sige, at den ”lederuddannelse” og de erfaringer, man får med som spejderleder i KFUM, er noget, man kan drage nytte af hele livet både arbejdsmæssigt og i fritiden.

Nogle gange kan et barn godt spørge: “Får du slet ingen penge for at være her?” Når jeg så fortæller ham eller hende, at alt, hvad vi gør, er frivilligt, fordi vi simpelthen elsker at tilbringe tid sammen med dem og være fælles med dem om spejderarbejdet, så sender det et stærkt signal om, at vi virkelig gerne vil dem, og jeg tror, det er med til, at børnene gør alt hvad de kan, for at indgå i spejderfællesskabet på bedste vis.

I dag er jeg en del af loppepatruljen i Tarm, hvor vi er 15 tidligere spejdere, der samler ting ind og afholder loppemarkeder til fordel for KFUM-spejderne. Takket være de midler, vi henter hjem fra loppemarkederne, kan vi holde kontingentet så lavt, at alle har råd til at komme med også på de store landslejre.

Spejderarbejdet har i årenes løb givet mig mange store oplevelser og nogle dyrebare venskaber og fællesskaber. At være en del af KFUM-spejderne har beriget mit liv på utallige måder, og jeg håber, at mit frivillige arbejde igennem årene har bidraget til at give de næste generationer i KFUM samme fantastiske oplevelser, som jeg selv har haft.

KFUM-spejderne Tarm Gruppe; #loppemarkeditarm; #tarmspejder; #kfum; #frivilligfordi

Charlotte Søborg

Frivillig hos Røde Kors, GENERATOR, westCREW

 

 

I vores lille serie “Frivillig fordi” i anledning af Frivillig Fredag er vi taget til Ringkøbing for at møde Charlotte Søborg, der bl.a. er frivillig nørkleleder i Røde Kors Ringkøbing.

Strikkepindene knitrer til et godt formål

Hver tirsdag eftermiddag kl. 13.30 mødes en gruppe nørklere i Røde Kors Cafeen i Ringkøbing. Imens der hyggesnakkes, vokser de fineste håndarbejder frem på strikkepindene: strømper, trøjer, dukker og meget mere. En del af tingene sælges i Røde Kors genbrugsbutikken i Ringkøbing, hvor de knapt når at komme på hylden, inden de er solgt, og noget sendes til forskellige institutioner, hjemløsecafeer og fængsler.

Charlotte Søborg har været leder af Røde Kors nørklerne siden 2016.

Charlotte: ”Min motivation for at være frivillig leder er, at jeg gerne vil bruge min erfaring både på det menneskelige og kreative plan. Jeg var for nogle år siden frivillig spejderleder, og her fik jeg en rigtig god oplæring i at organisere og lede en gruppe, det nyder jeg stadig godt af. Desuden brænder jeg for at skabe de bedste sociale rammer for de frivillige, det skal være rart og hyggeligt at komme her.

Et par af damerne er oppe i 90’erne, og de er stadig en del af gruppen, selv om de sidder hjemme og strikker – deres dedikation til at hjælpe andre er en inspirerende påmindelse om, at alder aldrig behøver at være en hindring for at gøre en forskel”.

Blomstrende mental sundhed.

Charlotte: ”Et nyt studie, foretaget af Statens Institut for Folkesundhed af 14.000 personer i Norden viser, at de deltagere i undersøgelsen, der mindst en gang om ugen er engageret i frivilligt arbejde, har dobbelt så stor sandsynlighed for at have såkaldt ”blomstrende mental sundhed” i forhold til dem, der ikke er frivillige. Så endnu en god grund til frivilligt arbejde.

Du er altid hjertelig velkommen til at kigge ind i Røde Kors Cafeen tirsdag eftermiddag, så kan du møde os og se, om du kunne have lyst til at være med i vores hyggelige fællesskab.”

Du kan også møde Charlotte som frivillig på GENERATOR, som eventfrivillig i #WestCREW og fra tid til anden på Teatret OM.

Ruth og Edith

Frivillig hos Den gode Cafe, Tarm

 

 

I vores lille serie ”Frivillig fordi” er vi kommet til Tarm for at besøge et par fantastiske, frivillige ildsjæle på Den gode Cafe Tarm.

På Den Gode Café i hjertet af Tarm er der en dejlig duft af mormor-mad helt ud på gaden, og når man træder ind i de hyggelige lokaler, synes tiden at stå stille. Maden er lavet helt fra bunden, og den gode smag kommer af mad lavet med kærlighed, og der regnes ikke i kalorier men i god smag. I cafeen møder vi et par livsglade ældre damer: Ruth på 88 år og Edith på 81 år – de to hjørnesten, der sammen med de øvrige 3 frivillige, spreder glæde med deres gode humør og lækre mad.

”Jeg har ikke tid til at tænke på at blive gammel…”

Ruth: “Jeg har elsket at lave mad hele livet, og jeg har lavet mad i Sdr. Bork Forsamlingshus i en lang årrække. Indtil videre har jeg været her i cafeen i 10 år, og jeg har haft så travlt, så jeg har ikke haft tid til at tænke på at blive gammel. Alle er velkomne i cafeen, og nogle kommer langvejs fra for at spise her. En af vores gæster har døbt vores sovs ”kuling-sovs”, fordi den gode sovs altid kan hænge fast på kartoflerne, det sætter gæsterne her stor pris på. Det er også muligt at komme ind og købe kaffe, kringle og æblekage, det er der også mange turister, der har opdaget.

Vores mødelokale kan lånes af foreninger og andre, eneste krav er, at man køber kaffe og kage hos os. Hver fredag formiddag samles en gruppe ældre til pensionistcafe, hvor de hygger sig og synger sange fra Højskolesangbogen, her er man også meget velkommen til at være med”.

Edith har været frivillig i cafeen i 5 år.

Edith: ”Jeg nyder at komme ud blandt andre, og vi hygger os sammen her i Den Gode Café, mens vi skræller kartofler, vasker op, og hvad der ellers skal klares. Det er dejligt at komme her, vi har det rigtig godt sammen og der er altid plads til en sjov bemærkning og et godt grin. Eneste udfordring er, at vi godt kunne bruge et par frivillige mere til hjælp ved kartoffelskrælning, servering og hygge om gæsterne, eller måske lettere rengøring. Vores gæster ville gerne, at vi har åbent flere dage i ugen, og det vil vi også rigtig gerne, hvis vi blot er lidt flere om opgaven.

Har du lyst til at opleve den hyggelige atmosfære så kom forbi tirsdag eller fredag – vi har altid tid til en god snak, og måske får du lyst til at give en hånd med en gang imellem”.

Ud over de 5 skønne kvinder i cafeen, er der også en frivillig handyman. På billedet er det Ruth til venstre og Edith til højre.

Giv alle frivillige i Den gode Cafe Tarm et kæmpestort like.

#FrivilligFordi

Tom Christoffersen

Frivillig hos DGI, Lem boldklub, Ågård og Dejbjerglund efterskole og Bundsbæk Mølle.

 

 

Sidste deltager er Tom Christoffersen fra Dejbjerg.

Tom har været frivillig siden 6. klasse, og i dag omfatter hans frivillige engagement bl.a.: Han er formand for DGI Ringkøbing-Skjern, arrangerer gymnastikrejser til Canada/USA i år for tidligere elever fra Ågård efterskole og næste år for Dejbjerglund efterskole. Herudover er han fast instruktør for et børnespringhold i Lem Boldklub, og lige nu er han frivillig på Bundsbæk Mølle, hvor han hjælper med at lægge nyt stråtag på.

Tom: ”Ift. frivilligt arbejde giver det mening og glæde, når mennesker mødes og laver noget sammen. Der opstår venskaber, fællesskab med indhold og netværk. Vi øver os i at være sammen og behandle hinanden ordentligt. Vi lærer, at vi er forskellige og dog ens på mange måder, og lærer at være tolerante og anerkende og acceptere forskelligheden. Vi er noget i kraft af hinanden ikke på trods af hinanden.

For at samfundet kan fungere er det vigtig læring, der dog kræver øvelse igen og igen hele livet. Foreningslivet er på sin vis en legeplads for dannelse af demokratiske borgere.

Jeg trives som menneske bedst med at møde andre og bruge tiden sammen. Jo flere forskellige mennesker jeg møder, jo klogere bliver jeg på, hvad andre mener, og hvorfor de gør, som de gør. Det finder jeg berigende, og jeg bliver klogere på mig selv. Jeg kan øve mig på ledelse, og måske blive et mere rummeligt og forstående menneske.

I 1988 kom jeg til Vestjylland efter 3 år på efterskole og med en gymnastikinstruktøruddannelse fra Ollerup i bagagen. Jeg var meget glad for at dyrke gymnastik, og det gav et utroligt godt kammeratskab. Da jeg havde skadet mit knæ, kunne jeg ikke være aktiv længere, så jeg valgte at blive instruktør i Lem Boldklubs Gym. afd. og fandt efterhånden stor glæde ved det engagement, der er i foreningen.

At det er i DGI, jeg i dag lægger den væsentligste del af mit frivillige arbejde, er pga. af bredden. Alle der har lyst kan være med – jeg er ikke et konkurrencemenneske.

Ift. frivilligt arbejde vil jeg gerne bidrage til at skabe netværk, kammeratskab og gode fællesskaber, samtidig med, at vi øver os i at blive duelige samfundsborgere”.

Giv Tom en highfive for sit store frivillige engagement.

DGI Vestjylland; Dejbjerglund Efterskole; Lem Boldklub; Bundsbæk Mølle; #frivilligfordi